Billeder

Fitness er ikke bare sund for kroppen, men også for din mentalitet

Fortidens fitness vs. nutidens fitness

Før i tiden var det meget få mennesker der dyrkede fitness eller nogen form for sport. For mange år siden var det en sjælden ting at man dyrkede motion, det var nemlig kun atleter der havde muligheden for – motion var noget specielt og helligt.

Interessen for fitness er steget voldsomt de sidste par år

Som tiden er gået er interessen for motion og fitness blevet enormt stor, og i det 21. århundrede har alle nu muligheden for at dyrke motion hvis man vel og mærket har lysten og motivationen til det.

I dag skal man ikke have noget specielt over sig for at kunne dyrke motion, heldigvis for det! Da motion ikke bare er godt for selve din krop men også for din mentalitet.

Motion giver indre ro

I takt med at folk får en sundere krop og bliver mere bevidst om deres krop og hvad den er i stand til at udholde – jo mere klar og frisk bliver man også i hovedet. Nogle dyrker endda motion fordi det er der de finder mest ro og kan gå ind i sig selv, på samme måde som folk gør når de dyrker meditation.

Fitness equals fashion

Vi har stadig rigtig mange som ikke finder motion og fitness særlig spændende, men jeg er utrolig fascineret over hvor stor interessen for det er vokset i løbet af meget kort tid.

Det er kommet på mode at man holder sit sind og krop sund, hvilket jeg syntes er super fedt fordi at jeg mener at fordi det er blevet mode at gå til fitness eller dyrke motion, at så er der generelt mange flere der dyrker det.

Mere bevidst om dig selv og din krop

Men når man dyrker motion bliver man mere klar i hovedet og mange der går i motionscenter eller dyrker en anden form for motion/fitness, finder sig selv mere rolig og afbalanceret. Så man får bestemt ikke kun en flot og veltrænet krop ud af det.

Når man får en flottere og mere veltrænet krop så får man også mere selvtillid – så min afsluttende mening vil helt klar være at du både bliver mere glad for dig selv og mere bevidst om din egen krop og du får mere ro og klarhed i hovedet, så efter min mening:

DYRK SÅ MEGET MOTION DU KAN OVERSKUE!

Varier din træning med en 3-splits træningsprogram

Træning der holder dig slank:

Der er utrolig mange som går i motionscenter for den enkelte grund: at holde sig slank og pæn. I virkeligheden er det fuldstændig op til den enkelte person hvordan man har lyst til at træne.

Indtil for en halvt års tid siden, var jeg selv en af de typer der ville holde mig pæn slank men samtidig have nogle fremtrædende abs. Jeg trænede stort set det hele hver dag, hvilket også kan være fint hvis man bare vil holde sig slank og ikke gøre mere ud af det.

Træning der nedbryder din muskelmasse:

Hvis du vil holde dig slank og pæn, skal du bare gøre det ovenstående, men pas på fordi det nedbryder din muskelmasse og når jeg siger at i skal passe på med dette, så er det ikke fordi at det er skadeligt for dig, men fordi at det nedbryder din muskelmasse, så du bliver ikke større hvis du bliver ved med at træne det samme hver eneste dag.

3-splits træningsprogram:

Efter noget tid ville jeg hellere blive større end bare at træne hver dag og ikke se nogen forandringer. Jeg talte derfor med min instruktør i mit tidligere motionscenter og han sagde at hvis jeg ville stige i muskelmasse, så skulle jeg have et 3-splits træningsprogram (der er mange andre gode træningsprogrammer, men jeg holder mig til en 3-splits træningsprogram i noget tid endnu).
Når du træner med et 3-splits træningsprogram, træner du aldrig det samme hver dag eller flere dage i træk – du træner 3 dage i træk og holder hvile dag på den fjerde dag, og så træner du igen 3 dage og holder dernæst en hvile dag.

Dette gør du i 2 uger og går så videre i dit program hvor du stadig træner 3 dage i træk og så hvile dag dagen efter, sådan foregår det hele vejen igennem. Men det er stort set nye øvelser hver dag, men sådan noget som squat kan sagtens komme igen hver uge, uanset om du er i uge 1+2, 3+4 eller uge 5+6. Du får altså et program for eks uger ad gangen.
Din hvile dag vil desuden aldrig være den samme dag, da du hele tiden træner 3 dage, så hvis du for eksempel starter en mandag skal du træne til og med onsdag og så har du hvile dag om torsdagen og så træner du igen fredag til søndag og så har du lige pludselig hvile dag om mandagen hvorimod du trænede om mandagen i den forrige uge.

Forvir dine muskler:

‘Forvir dine muskler’ tjaa det lyder lidt underligt! Men det er rent faktisk sandt nok – når du træner efter en 3-splits træningsprogram, snyder du dine muskler men det er bestemt ikke på nogen dårlig måde, men det helt modsatte.

Det jeg mener her er at fordi du hele tiden træner forskellige dage, bruger du hele tiden dine muskler forskellige dage, så de vænner sig derfor ikke til at træne nogle bestemte dage, fordi du hele tiden skifter mellem dagene – det lyder måske underligt, men det er virkelig sandt!

Vigtigheden i sund kost

Det meste siger sig selv:

Alle er selvfølgelig klar over at det er utrolig vigtigt at man spiser og varieret, så man ikke tager unødvendig meget vægt på og risikere et kortere liv.

Dog undrer det mig stadig rigtig meget at vi stadig ser så mange mennesker som spiser usundt, da det ikke ligefrem er fordi at vi gemmer reklamerne væk og holder vores mening for os selv, når det kommer til befolkningens sundhed.

Risikoen ved ikke at tænke sig om:

Det siger sig selv at hvis man allerede har en dårlig mad vane og derefter ikke vælger at ændre det, så stiger risikoen for tidligere død endnu mere og truth be told så er der ikke nogen der har fortjent et kortere liv fordi de ikke kan finde ud af at spise ordentlig.

Der er nogle som rent faktisk lever i det antal år de skal, selvom at de har en dårlig spisevane, det er de heldige mennesker! Men hvorfor tage chancen? Hvorfor skal man face sin læge som vælger at sætte en kartoffel på to tændstikker og så siger at de her kan ende med at være dig, hvorefter tændstikkerne knækker sammen – din krop kan simpelthen ikke holde til din vægt.

Jeg kender en person, hvis læge før har gjort det imod ham og han blev rasende! Men selvfølgelig bliver man såret, men jeg må indrømme at selvom at det er en hård måde at vise det på, så er jeg også sikker på at det er en effektiv måde at gøre det på.

Desuden får man et dårligere hjerte og derfor skal ens hjerte pumpe hårdere og flere omgange i minuttet for at få blodet transporteret rundt i kroppen – man lægger derfor alt for meget belastning over på ens hjerte, hvilket den slet ikke kan holde til.

Benægtelse gør det hele værre:

Man bliver nød til at forstå at man har en dårlig spisevane før man kan være i stand til at ændre den. Det eneste man bare ikke skal gøre er at benægte det hele, man skal fra en start være klar over at man har en dårlig spisevane.

Jeg mener ikke personligt at man kan ændre sin spisevane hvis man ikke er opsat på det – det hele starter i hovedet. Desuden så skal man have en rigtig god motivation til det – her kunne det nok være smart for mange mennesker at man enten ændre den sammen med hele sin familie hvis man har en familie eller måske sin kæreste.

Men hvis man står alene med det, kan det være rigtig svært at holde det og man har måske nemmere ved at falde tilbage til ens dårlige vane – derfor vil det for mange være bedst hvis man har nogen som støtte, når det bliver svært.

Sund kost = mere klarhed i hovedet:

Man har i rigtig lang tid forsket hvad sund kost gør ved mennesker. Jo sundere man spiser jo mere klar i hovedet bliver man og jo mere energi får man også til at kunne overskue dagen og dens udfordringer.

Desuden er det blevet bevist at unge mennesker som har en sund kost også har lettere ved at koncentrere sig når de sidder 6-7 timer på en skolebænk 5 dage i ugen. Ikke nok med at man bliver mere klar i hovedet og får mere energi, jo mere kan man også overskue at tage ud og bevæge sig aktivt, uanset hvilken form for træning man laver.

Når man spiser usundt, bliver man tit utrolig træt både fysisk og mental, og der skal desværre heller ikke så meget til før man kommer i dårligt humør af det. Så alt i alt giver det kun gode ting hvis man har en sund og varieret kost.

Den tekniske del i crawl

Der ligger mere bag det end du troede:

Svømning er ikke bare at svømme rundt og kunne komme frem og tilbage i poolen. Når man tænker på den professionelle del af svømning så ligger der utrolig meget teknik bag det og det er ikke så let som man havde regnet med.

Men umiddelbart er det ikke noget der går op for en, før man enten har haft om den seriøse træning på høj idræt niveau eller selv har gået til svømning. Jeg vil i denne artikel prøve at kigge lidt nærmere på hvad teknikken egentlig er bag svømning.

S-bevægelsen:

Når man går til svømning vil ens lærer altid have meget fokus på sin s-bevægelse da det er en utrolig vigtig del i svømningens teknik. Ens s-bevægelse kan deles op i tre dele:

 1. fra isætning til skulder føres armen i en bue udad og nedad.
 2. fra skulder til midt på brystet føres armen indad.
 3. og fra midt på brystet til hoften føres armen udad og opad.

Første del af armtaget giver ikke den store fremdrift, og skal udføres blødt, mens anden og tredje del skal udføres med stor kraft.

Armstrækninger:

Når du er helt ny i svømning er det meget normalt at man tager mange armstrækninger for at komme over på den anden side af poolen.

Men hvis du gerne vil lærer at svømme seriøst, kunne det være en god ide for dig hvis du begynder at tælle hvor mange armstrækninger det tager for dig at komme over på den anden side af poolen, og hvis du for eksempel tager 10 armstrækninger, så lad det gå stille frem og se om du kan tage nogle af dine armstrækninger fra så du ikke bruger nær så mange, men husk at gøre det i dit eget tempo.

Vejrtrækningen:

Vejrtrækningen i svømningen sker ved at hovedet drejer til siden, samtidig med at armstrækningen begynder. Når fremadføringen startes er hovedet drejet sig fra af vandet, så der kan laves en indånding.
Vejrtrækningen sker til siden, let bagud – næsten i sin armhule. Men husk at vejrtrækningen i crawl ikke må ske ved hovedløft, ligesom man gør i brystsvømning. Vejrtrækningens rytme er at man har indånding mens man har armstræk med den ene arm- og udånding mens man har armstræk med den anden arm. i Udånding er hovedet placeret i ovennævnte udgangsstilling.

Det kan være meget svært når man lige begynder, sådan havde jeg det i hvert fald – men man vænner sig hurtig til det, hvis man virkelig gerne vil svømme.

Benene:

For det meste tænker man at ens fødder bare skal plaske sig hurtig frem, men der ligger lidt teknik bag benene også. Benene skal være strakte i udgangsstillingen, men med afslappede fodled og let eftergivende knæled. Bevægelsen stater fra hoften – og ikke kun fra knæene. De afslappede fodled er afgørende for at skabe en fremadrettet turbulens.

Derfor giver svømning dig en veltrænet krop

Alle dine muskler bliver brugt:

Når du begynder at svømme går der ikke særlig lang tid før du begynder at få en flot og veltrænet krop. Dette er fordi at når du svømmer bruger du alle dine muskler.

Selvom at du er vant til at træne og vant til at træne hele din krop i et motionscenter, så er svømning anderledes på grund af at du bruger din muskler på en anden måde du er vant til hvis du for eksempel tidligere trænede i et motionscenter.

Fremtrædende abs:

Hvis du allerede er i form, har jeg en teori om at sepcielt dine abs på din mave, vil komme hurtigere frem end de normalt ville. Men selvom at du ikke er i form i forvejen, vil jeg ikke umiddelbart tro at der vil gå særlig lang tid før man vil begynde at kunne se dine mavemuskler, da du konstant træner dine mavemuskler under svømning.

Veltrænet ben:

Dine ben vil også komme til at se helt ekstraordinære ud! Svømning er en utrolig god måde at få trænet dine ben og få nogle veltrænet lægmuskler.

Dine lægmuskler bliver ikke nødvendigvis enorme, men de vil blive mere markeret med tiden, størrelsen på dem vil nok også stige, men der er nogle sportsgrene der vil kunne gøre dem større end svømning vil gøre.

Desuden vil dine lår muskler blive rigtige flotte, og mange oplever efter lang tids svømning at ens lår ikke vil “bevæge”  sig så meget igen når man går eller løber, ens lår muskler vil blive mere faste.

Skuldre og ryg:

Mange piger er ellevilde med drenge der svømmer, især deres skuldre og ryg. Når det kommer til drenge og svømning, så vil de få en rigtig flot og markeret ryg.. Men det er ikke kun drengene der får en flot ryg og skuldre, det gør pigerne også – samtidig med at man får en flot krop, så vil man også kunne se hele ens ryg og skulder muskulatur, hvilket jeg personligt finder utrolig flot!

Overbelastning af kroppen skal tages seriøst

Hvad er overbelastning?

Overbelastning af kroppen, er når man enten har trænet for hårdt med for stor en vægt end kroppen eller en del af kroppen ikke kan holde til eller også har man simpelthen trænet forkert.

Når man har besluttet sig for at man vil begynde at træne er det meget vigtigt at man har talt med en instruktør omkring de øvelser man skal lave, så ham/hende kan hjælpe dig med at vise dig hvordan du udfører øvelsen korrekt og normalt siger instruktøren også hvilken vægt du skal lægge ud med, hvis du er helt ny til det – men hvis der er noget du er i tvivl om så spørg endelig en instruktør, så du ikke overbelaster din krop.

Hvorfor skal det tages seriøst?

Overbelastning af ens krop eller kropsdel skal tages meget seriøst og man skal bestemt ikke være hardcore og bare fortsætte sin træning hvis din krop siger stop!

En overbelastning kan vare i rigtig lang tid og det er ikke altid at man selv kan bedømme om det er en overbelastning, derfor vil jeg foreslå at man altid spørger sin læge hvis der er noget der føles forkert – fordi selvom at det kan føles som en overbelastning kan det sagtens være noget andet, noget værre end du havde troet. Derfor skal en overbelastning tages seriøst!

Lad være med at træne hvis du har en overbelastning:

Hvis det hundrede procent er en overbelastning du for eksempel har i din krop, skal du lade være med at træne videre – det kommer helt an på hvor slem en overbelatning du har i din krop.

Nogle gange bliver du rent faktisk nød til at stoppe med at træne fuldstændig, ellers så kan du være heldig st det i nogle tilfælde ikke er så slemt igen, at du godt kan træne videre, bare du skærer lidt ned på vægten og dine øvelser, så du for eksempel kun træner 50% af din træning.

Genoptræning af det ramte sted:

Uanset om du bliver nød til helt at stoppe din træning eller bare kun træne 50% så er det en meget god ide, hvis du tager en snak med din instruktør (da det ikke er altid din læge kan give dig øvelser du kan lave, medmindre det er en læge der har forstand på lige præcis det), om hvilke øvelser du kunne lave for at træne for eksempel din skulder lidt. Men HUSK at tage det roligt, fordi hvis du kører for hårdt på for tidligt, kunne du komme til at gå endnu længere med din overbelastning.

Derfor skal du undgå dødløft

Dødløft har været populært i rigtig mange år, men jeg hører tit at det første folk tænke på når jeg spørger dem angående dødløft, så er det første de kommer i tanke om er Arnold Schwarzenegger og The Rock.

Jeg ved ikke selv om de primært gik og stadig går mest op i dødløft – men the main reason hvorfor de tænker på lige præcis disse to personer, er fordi at de automatisk tænker bodybuilding når der bliver spurgt om dødløft, hvilket egentlig giver meget mening.

Da man primært ser dødløft i en bodybuilders træning og da man også tit eller for det meste ser at det er bodybuilder der dyrker dødløft i det ekstreme.

Dødløft er første prioritet i træningsprogrammer

Rundt omkring i træningscentrene, ser man flere og flere personer der får lavet træningsprogrammer der indgår dødløft, hvilket blandt andet skyldes dens stigende popularitet, men også fordi det er en helt ekstraordinær øvelse at lave.

Du får stort set trænet hele din overdel under denne ene øvelse og så er det ikke en af de sværeste øvelser man kan lave, hvis man først får fat i de grundlæggende trin og den rigtige stilling – selvfølgelig er det nok svært i begyndelsen for de fleste, men jeg hører fra mange at man hurtig finder teknikken i det.

Skader der involverer dødløft

Hvis du i forvejen har en rygskade, vil jeg stærkt fraråde dig til ikke at begynde at lave dødløft! Det er fordi at når du udfører øvelsen bruger du det nederste af din ryg og lænd helt utrolig meget, og det er ofte de steder man normalt har problemer, hvis man har en rygskade.

Men selvom at man ikke har en rygskade, er det stadig utrolig vigtigt at man passer på sin ryg fordi at man bruger den så meget og fordi at man har så stor vægt på, når selve stangen vejer 20kg.

Desuden er det også meget vigtigt at man passer på sine knæ, igen hvis man har knæ problemer, lad være med at dødløfte! Ens knæ bliver udsat for et enormt stort pres når de skal holde så stor en vægt.

 

Nem aftensmad

Nem aftensmad i en travl hverdag er tit det, der skal til. Det er altid rart at kunne lave noget hurtigt ved hånden, når man knap nok har tid til at stå derhjemme og kokkerer inden man skal videre i dagens program og ud af døren. Det er derfor ofte rart at kunne støtte sig op ad nemme opskrifter, som blot tager 20-30 minutter at lave. Det har de fleste tid til – og ellers er en god leverpostejmad altid en god redning for aftensmaden, hvis tiden er meget knap! Til dig som derfor ikke har særlig meget tid i hverdagen til at eksperimentere i den gastronomiske verden, er der hurtig hjælp at hente.

Smørrebrød med røget ørred

Smørrebrød går man aldrig galt i byen med, for det er lidt bedre end bare at hive osten og rugbrødet ud fra køleskabet. Dette er meget mere smagsfuldt og næringsrigt. Det mætter derfor også bedre og i længere tid.

Ingredienser: 2 pers.

Tid: 20 min.

 • 4 stk grønne asparges
 • 6 stk radiser
 • 1 håndfuld spinat, frisk
 • 2 skiver rugbrød
 • 125 g røget ørred
 • 1 håndfuld dild
 • Peber

Sådan laves det

 1. Vrik asparges. Der hvor de naturligt knækker, lader du dem knække. Kassér den nederste del. Skær enderne til og skær asparges på langs.
 2. Gør radiserne i stand og skær dem ultrafint evt. på juliennejern eller mandolin.
 3. Skyl og slyng spinaten tør. Klip dildspidserne fint.
 4. Anret rugbrødet med spinat, ørred, asparges, radiser, dildspidser og peber.

Voila. Lækker, nem aftensmad er serveret.

Hakkebøf på spinat med gul peberfrugt

Hakkebøf går man aldrig galt i byen med, for det er og bliver velsmagende. Er den saftig, er det blot endnu bedre. Det bedste er, at det mætter godt.

Ingredienser: 4 pers.

Tid: 20 min.

 • 500 g spinat, frisk
 • 1 spsk olivenolie
 • Peber
 • 600 g hakket oksekød,  3-7%
 • Salt
 • 800 g kartofler
 • 1 spsk rapsolie
 • 2 stk gule peberfrugter

Sådan gør du

 1. Gør kartoflerne i stand og kog dem møre i letsaltet vand.
 2. Form kødet til bøffer, hak dem med kniven og krydr med salt og peber.
 3. Grill eller steg bøfferne; steges i olivenolie.
 4. Skyl spinaten og kom den i en stor gryde med rapsolie og salt. Lad den varme godt igennem og reducere. Hæld den, lige forud for anretning, op i en sigte og tryk en del af væden fra.
 5. Skær peberfrugterne i tern, undgå det hvide og kernerne.
 6. Anret bøfferne med spinat og gul peber og kartofler ved siden af.

Rigtig god appetit.

 

 

 

 

Caroline Wozniacki inspirerer os til at forsætte

Caroline Wozniacki

Caroline Wozniacki er født i 1990. Hun har haft en lynkarriere inden for tennis. Hun har opnået den bedste ranglisteplacering for en dansker gennem tiderne, da hun 11. oktober 2010 nåede førstepladsen på WTA Touren.  Hun er en ung kvinde, der bare bliver ved og fortsætter også efter hun har opnået succes.

Caroline Wozniacki gik fra kæresten, men holder fokus

I maj måned kunne man læse, at Caroline Wozniacki og hendes forlovede Rory McIlroy gik fra hinanden.  Det var netop på dette tidspunkt, at mange sad spændte og ventede på hvad der skulle ske. Der var ikke nogen tvivl om, at hvis hun havde opgivet på grund af sorg, var hun blevet støttet hele vejen af hendes ægte fans. Men hun fortsatte og ville ikke lade sig slå ud. Hun viste os, at hun er en ægte fighter. Hun er ikke den der giver op på grund af et brud. Hun bliver ved også selvom det gør ondt.

Fokusering på målet og ikke på fiasko

Det gælder om at fokusere på tennis nu, sagde hun i et interview til medierne. Det er netop dette der er hele hemmeligheden når man skal nå langt indenfor træning. Hun kunne ikke have sagt det mere præcist end dette. Fokusering skaber klarhed og udelukker problemer. Det giver energi til at nå vigtige mål og man kan kæmpe videre.

Efterspil og balance i hverdagen

Det er klart, at mennesker der bruger disse strategier, når de træner, må  indimellem lukke lidt luften ud af ballonen. Det skal forstås således, at man trækker sig tilbage og tillader sig at mærke vrede eller sorg. Ellers kan der være fare for, at man danner en hård skal, som kan være svært at bryde igen. Der er nogle idrætsudøvere, der er meget bevidste om dette og derved opnår de en bedre balance i hverdagen.

Sunde snacks behøver ikke være dyre

Sunde snacks i hverdagen

Det er så let at købe en pose chips, love sig selv at den ikke skal spises før weekenden og så alligevel spise den i løbet af aftenen. Det efterlader en følelse af skam og syndighed og man lover sig selv ikke at gentage handlingen. Det sker alligevel. Man er fanget i en dårlig spiral. Det kræver en vaneændring, hvis denne adfærd skal væk. Det kommer ikke af sig selv og du kan ikke købe dig til det. Det starter inde i dig selv og det er også her du skal finde motivationen frem. Men du kan sagtens blive inspireret af andre og lade andre give dig gode råd.

Sunde snacks

Jeg sad og kiggede på nettet for at finde sunde snacks. Jeg blev slemt skuffet. Der er masser af opskrifter og idéer. Jeg har også selv lagt nogle opskrifter ind på nettet indimellem. Men i virkeligheden skal hverdagen hænge sammen og det skal være realistisk. Det er vel ikke realistisk for særlig mange af os, at stå og kokkerere hver dag. Der er ikke mange af os der efter arbejde og ulvetime, både kan lave sund mad, sund snack, være der for børnene, gøre rent, læse mails og forberede næste dags arbejde. Der er nogle der klarer det, men de venter bare på et stress-dyk. Sunde snacks er lette snacks og realistiske snacks.

Sådan sørger du for sunde snacks

Sunde snacks kan deles op i priskategorier. Jeg kunne nemlig sagtens skrive: blåbær, jordbær, passionsfrugt, ananas osv. Men hvem har dog råd til at købe det hver dag? Hvis du har råd til det, så køb løs. Du kan også dyrke nogle af de sunde snacks selv i potter indenfor, på terrassen eller i haven. Hvis du vil have sunde og realistiske snacks uden et kalorie orgie, kan du købe:

 • Gulerødder
 • Agurker
 • Æbler
 • Selleri
 • Radisser
 • Cherrytomater

Der er selvfølgelig mange flere sunde snacks at vælge imellem og personligt kan jeg rigtig godt lide bær også. Men de er lidt dyrere, men lette at dyrke selv.